کفپوش پلی یورتان چیست؟
پلی یورتان توسط آلمانی ها در اواسط دهه ی نود کشف شد و پس از مدتی اهمیت ویژه ای در صنعت پیدا کرد. پلی یورتان از واکنش دی ایزوسیانات تولید شد. الیتان ها ترکیب هایی هستند که در ساختار آن ها، پیوند یورتانی وجود دارد. پلی یورتان یک پلیمری است که در ساختار آن پیوند یورتانی وجود دارد. پیوند یورتانی از واکنش بین گروه ایزوسیانات و ترکیبات هیدروژنی فعال می شود. گروه ایزوسیانات به شدت واکنش پذیر می باشند و اصلا نیازی به افزایش دما ندارند. یکی از مهم ترین نکات در مورد این گروه، ساختار پایدار آن ها می باشد.
کفپوش پلی یورتان یک پلیمر مهندسی است که کاربرد فراوانی در صنایع تولید فوم و پوشش های صنعتی دارد این کفپوش دارای ویژگی های منحصر به فرد و کاربرد های گسترده می باشد. این کفپوش دو جزئی است و دارای ویژگی های خاصی می باشد. کفپوش پلی یورتان بدون حلال می باشد. همچنین به دلیل قدرت چسبندگی بالا، خوب به سطوح مختلف بتنی، فلزی و چوبی می چسبد و توانسته جایگاه خوبی میان کفپوش ها داشته باشد.
انواع کفپوش پلی یورتان
یکی از کاربردی ترین کفپوش ها، کفپوش پلی یورتان می باشد که کاربرد های فراوانی ارائه می دهد. این کفپوش انعطاف پذیری بالایی دارد و در مقابل ضربه نیز مقاوم می باشند. کفپوش پلی یورتان در انواع مختلفی ارائه می شود که این انواع به شرح زیر می باشد:
- کفپوش پلی یورتان آنتی استاتیک
- کفپوش پلی اورتان ضد خش
مزایای کفپوش پلی اورتان
کفپوش پلی یورتان دارای مزایای زیادی می باشد. این مزایا به شرح زیر است:
- براق و صاف بودن
- مقاوم در برابر سایش
- اجرای آسان
- چسبندگی عالی به سطح بتنی
- مقاومت بالا در برابر ضربه
- یکپارچگی
- تنوع رنگ و طرح
- خاصیت اکوستیک
نحوه اجرای کفپوش پلی یورتان
مراحل اجرای کفپوش پلی یورتان مثل مراحل اجرای کفپوش اپوکسی می باشد. مراحل اصلی اجرای کفپوش پلی یورتان به شرح زیر می باشد:
آماده سازی سطح: اولین مرحله برای اجرای کفپوش پلی یورتان، آماده سازی کف می باشد. کف باید زبری کافی داشته باشد که با استفاده از دستگاه ساب بتن این کار انجام می شود.
پرایمر اپوکسی: رزین اپوکسی بدون هیچ گونه ماده افزودنی به صورت رقیق یا حلالی روی سطح آماده شده، اجرا می شود.
لایه میانی: ایجاد مقاومت مکانیکی و چسبندگی کافی برای اجرای لایه ها
بتونه کاری: پس از اجرای لایه ی میانی، عملیات بتونه کاری اجرا می شود تا مشکلات ظاهری کفپوش و ترک خوردگی منافذ رفع شود.
اجرای لایه ی نهایی یا تاپ کوت: پس از اجرای پرایمر و لایه ی میانی و سیلیس پاشی لایه میانی، لایه ی نهایی یا تاپ کوت اجرا می شود که سطح را در مقابل سایش مقاوم می کند.
یک نکته مهم برای اجرای کفپوش پلی یورتان این است که لایه ی میانی حتما باید سیلیش پاشی شود تا علاوه بر چسبندگی شیمیایی، چسبندگی مکانیکی را نیز فراهم کند.
تفاوت های کفپوش پلی یورتان با کفپوش اپوکسی
دوتا از بهترین و کاربردی ترین کفپوش های صنعتی، کفپوش اپوکسی و پلی یورتان می باشد. این دو تفاوت هایی با یکدیگر دارند که این تفاوت ها به شرح زیر می باشد:
- کفپوش اپوکسی مقاوم و با دوام تر از کفپوش پلی یورتان است به همین دلیل در صنعت کاربرد بهتری دارد.
- کفپوش پلی یورتان انعطاف پذیری بهتری نسبت به کفپوش اپوکسی دارد به همین دلیل در برابر سایش و خراشیدگی مقاوم تر است.
- کفپوش پلی یورتان و اپوکسی در مقابل مواد شیمیایی واکنش متفاوتی از خود نشان می دهند. کفپوش پلی یورتان در مقابل اسید ها لاکتیک مقاومت بهتری دارد و در صنایع تولید لبنیات انتخاب بهتری است و در مقابل کفپوش اپوکسی که در مقابل اسید های صنعتی مثل اسید سولفوریک مقاوم تر می باشد. همچنین کفپوش پلی یورتان در برابر ترک خوردگی هم مقاومت بهتری دارد.
- رزین های اپوکسی به رطوبت حساس می باشند ولی مقاومت بهتری نسبت به پلی یورتان در مقابل رطوبت دارند.
- نحوه ی اجرای پلی یورتان از اپوکسی راحت تر و سریع تر اجرا می شود. کفپوش پلی یورتان حساسیت بیشتری نسبت به رطوبت دارد.
عوامل تاثیر گذار بر قیمت کفپوش پلی یورتان
قیمت کفپوش پلی یورتان با توجه به نیاز و خواسته ی مشتری با ضخامت های متفاوتی اجرا می شود. قیمت این کفپوش ها با توجه به فرموله بندی، ضخامت و آماده سازی سطح متفاوت می باشد. قیمت کفپوش پلی یورتان در مقایسه با کفپوش اپوکسی گران تر می باشد ولی طول عمر و نگهداری آن بیشتر و آسان تر است. به طور کلی قیمت کفپوش پلی یورتان با توجه به سطح زیرین، ضخامت، متراژ و... متفاوت می باشد. عوامل تاثیر گذار بر قیمت کفپوش پلی یورتان به شرح زیر می باشد:هزینه آماده سازی سطح
هزینه تعمیر سطح
مواد اولیه پرایمر
مواد لایه میانی
روکش پلی یورتان
اجرای لایه های گوناگون
مواد اولیه مورد نیاز
تجهیزات اعمال لایه های متنوع
در حال حاضر انواع بسیار گستردهای از محصولات پلیمری همانند رزینهای اپوکسی، پلی یورتان و اکریلیک تولید میشوند و در صنایع مختلفی از آنها استفادههای فراوانی میشود. این محصولات باعث شدهاند تا بازار کفپوشهای بتنی و کفپوشهای سالنهای ورزشی نیز تحت تأثیر قرار گیرند. به گونهای در حال حاضر کفپوشهای بسیاری از مکانهای مختلف همانند بیمارستانها، سالنهای ورزشی، کارخانههای تولید مواد غذایی، آشپزخانههای بزرگ، مدارس، ایستگاههای آتشنشانی، کارخانهها، انبارها و غیره از کفپوش پلی یورتان استفاده میکنند. یکی از کاربردهای اصلی رزینهای پلی یورتان مربوط به ساخت کفپوشهای صنعتی میباشد که به آنها کفپوشهای صنعتی پلی یورتان گفته میشود.
کاهش آلودکی کفپوش و همچنین حفاظت از سطوح در برابر خوردگی و مقاومت بالا در برابر شرایط سخت و ویژه از ویژگیهای منحصر به فرد کفپوشهای پلی یورتان میباشد. هم چنین این کفپوشها در برابر شرایط محیطی و مواد شیمیایی مقاوماند و دوام بالایی در برابر نیروها و بارهای وارد بر آنها دارا هستند. سیستمهای کفپوش پلی یورتان از معدود مواردی است که از نظر مسائل اقتصادی و هزینهی کفپوش، سهولت نصب و اجرا، ممکن بودن ایجاد تغییرات، تعمیر و ترمیم، بهترین شرایط را دارا میباشد.
یکی از ویژگیهای مهم و خاص کفپوش پلی یورتان، تأمین سلامت در موقع نصب و در مرحلهی استفاده و نیز تأمین قوانین سفت و سخت محیط زیستی در نقاط مختلف دنیا میباشد. کفپوش پلی یورتان از نقطه نظر سازگاری با قوانین محیط زیستی، مناسبترین، کمهزینهترین و کمقیمتترین کفپوش در صنایع مختلف محسوب میشود. در سالهای اخیر، استفاده از کفپوشهای پلی یورتان به دلیل پایین بودن قیمت و روند کاهشی هزینههای آن، روز به روز افزایش یافته است.
کفپوش پلی یورتان بر پایه رزین پلی یورتان در کارخانهها تولید میشود و بر روی کفهای بتنی به صورت کاملاً یکپارچه و پیوسته و بدون درز نصب میشود. کفپوش پلی یورتان در زمان نصب به صورت خود تراز است. به این معنی که در حالتی که بر روی سطح صاف ریخته شود، کاملاً به صورت خودکار تراز میشود و نتیجهی آن یک سطح بسیار صاف، صیقلی و زیباست. کفپوشهای پلی یورتان در برابر اشعهی ماورای بنفش مقاوم هستند. به همین دلیل برای سطوحی که در معرض نورد آفتاب قرار دارند و همچنین کفپوشهای سالنهای ورزشی سر باز بسیار مناسب است. هم چنین کفپوشهای صنعتی پلی یورتان انعطاف پذیری بالایی دارد و به همین سبب در شرایط که کف کارخانه یا کارگاه دارای لرزشهای فراوان باشد، استفاده از آن بسیار مناسب و به صرفه است. چسبندگی کفپوشهای پلی یورتان بسیار عالی است و به خوبی به سطوح مختلف بتنی و فلزی، سرامیکی و سنگی میچسبد.
هم چنین کفپوش پلی یورتان مقاومت بسیار بالایی در برابر سایش، خراشیدن و همچنین ضربات (نیروی واردهی ناگهانی) دارد. این کفپوشها مقاومت کششی بسیار بالایی دارند که این امر باعث میشود تا در درزهای انبساط بتن و درزهای اجرایی سرد به عنوان کفپوش لاستیک به کار رود.
براق بودن سطح کفپوشهای پلی یورتان یکی از ویژگیهای ممتاز و مهم میباشد. این ویژگی باعث زیبایی چشمگیری بر روی سطوح پلی یورتان میشود و نظرات بسیاری را به خود جلب میکنند. اجرای کفپوشهای پلی یورتان بسیار آسان و به نسبت راحت است، با این حال بایستی حتماً باید توسط تیم متخصصین انجام بپذیرد.