میزان یون ورودی به بتن مستقیماً با میزان شوریِ آب دریا رابطه دارد. همچنین به صورت کلی به میزان آب مورد استفاده نیز بستگی دارد. آزمایشها نشان دادهاند که از لحاظ ایجاد مشکل و مخرب بودن، سولفاتها در رتبهی اول قرار دارند و بیشترین مشکل را ایجاد میکنند. همین موضوع باعث شد تا سیمانهای مقاوم در برابر حملات سولفاتی تولید شوند. بتنهایی که نسبت آب به سیمان در آنها به نسبت کمتر است، دارای مقاومت بیشتری در برابر سولفاتها میباشند.نمک موجود در آب دریا، مقاومت بتن را بین 10 تا 20 درصد کاهش میدهد. بیشتر از کاهش مقاومت، خوردگی فولاد تقویت شده در بتن است که دردسر ساز میشود. کلریدها عامل اصلی خوردگی در بتن هستند.بتنی که در معرض هوا قرار دارد، شانس خوردگیاش بیشتر از بتنی است که در آب است. یکی دیگر از تاثیرهای کلرید بر روی بتن فرسایش یا شوره زدن بتن است.برای مقابله با یون کلرید، توصیه میشود تا از سیمانی با مقدار C3A بالا استفاده شود. آلومینیوم جلوی فعالیت کلرید در بتن را میگیرد. که در نهایت باعث افزایش عمر فولاد و دوام سازه میشود.
دو دلیل اصلی وجود یون کلرید در بتن به شرح زیر میباشد:
1. اضافه کردن کلسیم کلرید به بتن به عنوان افزودنی
2. استفاده از آب دریا در مخلوط بتن
اگر در سیمانهایی که در برابر سولفات مقاوم نیستند، از CaCl2 استفاده شود؛ این ماده مخرب بودن سولفاتها را افزایش میدهد. اگر سیمان حاوی مواد ضد سولفاتی و مقاوم در برابر سولفات باشد، چنین مشکلی پیش نمیآید. البته آییننامهها استفاده از کلسیم کلرید را در زمانی که از سیمانهای ضد سولفاتی استفاده شده را توصیه نمیکنند.
تاثیر اسیدها و مواد قلیایی در آب بر روی ویژگیهای بتن
آبی که حاوی پساب صنعتی باشد، برای استفاده در مخلوط بتن مناسب نیست. پساب صنعتی حاوی اسیدها و مواد قلیایی مضر است که بسته به کارخانه، نوعش میتواند متفاوت باشد. گفته میشود که آب مورد استفاده در بتن، نباید pH کمتر از 6 داشته باشد. با این حال استفاده از عدد pH، روش دقیقی برای کنترل کیفیت آب از نظر اسیدی نیست.
تاثیر جلبکهای موجود در آب بر روی ویژگیهای بتن
ممکن است داخل آب مورد استفاده یا سنگدانههای مورد استفاده در بتن جلبک وجود داشته باشد. این جلبکها با سیمان ترکیب میشوند و باعث کاهش چسبندگی بین چسب سیمان و سنگدانهها می شوند.همچنین ورود جلبک به مخلوط بتن، باعث افزایش قابل توجه هوای داخل آن میشود که نهایتاً موجب کاهش مقاومت بتن میگردد.
تاثیر قند بر روی ویژگیهای بتن
اگر قند موجود در آب، کمتر از 0٫5 درصد وزن کل آب باشد، هیچ گونه تاثیر منفیای بر روی سازهی بتنی ندارد. مقدار قند اگر بیشتر شود، باعث ایجاد تاخیر در گیرش بتن و کسب مقاومت اولیهی آن میشود. اما مشاهده شده که در روز بیست و هشتم، مقاومت بتن افزایش پیدا میکند.
تاثیر آلودگی نفتی بر ویژگیهای بتن
وجود نفت در آب، معمولاً باعث هیچ گونه تغییری در ویژگیهای مختلف بتن نمیشود. با این حال گفته میشود اگر میزان نفت موجود، در حدود 2 درصد وزن کل آب باشد، مقاومت بتن افزایش پیدا میکند؛ اگر مقدار از 8 درصد تجاوز کند، اثر سو خواهد داشت.
