ملات ترمیمی بتن چیست و کاربرد های آن
معمولا ملات تعمیری بر پایه سیمان و آماده مصرف می باشد که پس از افزودن آب لازم خمیر تعمیری دارای الیاف و لاتکس خشک، مقاومت بالایی به وجود می آورد. ترمیم کننده های بتن بر پایه سیمان و لاتکس ملاتی بدون انقباض بوده که نفوذ پذیری کم و دوام طولانی برخوردار می باشد. این ملات فاقد گرانول های فلزی بوده و عاری از یون کلر می باشد.
ترمیم کننده جهت استفاده توسط سیستم پاششی و یا ماله کشی طراحی شده و در یک مرحله اجرا می تواند تا ضخامت 50 میلی متر را به وجود آورد. ضخامت های بیشتر با روش شاتکریت قابل استفاده خواهد بود.
✔ موارد استفاده و کاربرد های ترمیم کننده بتن
- تمامی موارد تعمیر سازه ای که قابلیت استفاده پاششی یا ماله کشی را داشته باشند
- تعمیر تمامی اجزای ساختمانی که تحت بارگذاری مکرر می باشند
- تعمیر تیر و ستون پیش تنیده یا مسلح شده
- به منظور محافظت از مقاوم سازی سازه های بتنی در معرض عوامل مهاجم چون کلراید و سولفات
- تعمیرات سازه ای در مناطق صنعتی به ویژه آن هایی که در معرض روغن های معدنی و روغن هیدرولیکی می باشند
- تعمیرات سازه های دریایی
✔ خواص ترمیم کننده های بتن
- بدون انقباض بودن ملات موجب اطمینان از اتصال خوب به بستر بتنی و انتقال نیرو ها در تعمیرات سازه ای می گردد
- بی نیازی از آماده سازی (Primer) بستر بوده و این امر تسریع در عملیات اجرایی می شود
- قابلیت پاششی ملات اجرای مقادیر بزرگ آن را ممکن می سازد
- در هنگام پاشش ضایعات مصالح ناچیزی دارد و این مساله موجب صرفه جویی در هزینه تامین مصالح مواد ترمیم کننده بتن خواهد گردید
- نفوذ پذیری بسیار کم آن امکان حملات خورنده محیطی را به کمترین مقدار ممکن می رساند
- آب بندی سطوح و چسبندگی به ملات های زیرین
ترمیم کننده بتن و هر آنچه که باید درباره کاربرد این ماده بدانید
✔ ویژگی های ترمیم کننده های بتن
موادی که از آن ها برای ترمیم بتن استفاده می شود باید دارای بالاترین کیفیت ممکن باشند و بتوانند اهدافی را که برای آن ها مشخص شده را برآورده سازند. گزارش ها و اعداد و ارقام مربوط به خدمات آزمایشگاهی بتن این مواد باید همراه با آن ها توسط تولید کننده موجود باشد تا کیفیت و تناسب آن ها مشخص گردد. در برخی موارد از تولیدکننده ی مواد یک تاییدیه جداگانه نیز گرفته می شود که مواد تولیدی آن ها ویژگی های مشخص شده را دارا می باشند. مواد و روش های ترمیم کننده بتن مورد استفاده حتما باید همان هایی باشد که در آیین نامه های مربوطه ذکر شده و از مواد و جایگزین های تایید نشده به هیچ وجه استفاده نشود. همچنین اگر مشخص شد مواد ترمیمی برای کار ما مناسب نیستند، این مواد به هیچ وجهی نباید در ترمیم مورد استفاده قرار بگیرند. پیش از انتخاب مواد، باید اطلاعات مربوط به آن بررسی شود تا انتخاب مناسبی صورت پذیرد. در بیشتر موارد سرعت و مقدار مقاومت کسب شده در لحظات اولیه مورد نظر است و یکی از فاکتورهایی است که بیش از بقیه مورد توجه قرار می گیرد:
- شکل ظاهری: پودر خاکستری حاوی الیاف ریز
- وزن مخصوص خمیری: حدود 2300 کیلوگرم به ازای متر مکعب
- مقاومت فشاری در 20 درجه سانتی گراد مطابق استاندارد BS1881 بخش 11
- یک روزه بیشتر از 16 مگاپاسکال
- 28 روز بیشتر از 45 مگاپاسکال
✔ روش اجرای ترمیم کننده بتن
- آماده سازی بستر ترمیم کننده های بتن: سطح مورد نظر می بایستی تمیز و فاقد هرگونه مواد آلاینده بوده و همچنین می بایستی نقاط سست و ضعیف بتنی را مشخص نموده و نسبت به تخریب آن ها اقدام نمود.
- این مناطق تا عمق 10 سانتی متری بریده شده و دقت شود تا جای ممکن شکل تیزگوشه و مربعی داشته باشند. همچنین حداقل ضخامت 10 میلی متری پیرامون منطقه تعمیر شده حفظ گردد.
- سطح مورد نظر بایستی خدشه دار بوده و دست کم از ناهمواری های 5 میلی متری با فواصل 20 میلی متری برخوردار باشد.
- چنانچه با سطوح آلوده و سست برخورد شود بهتر است مراتب اجرایی با سرپرست کارگاه هماهنگ گردد تا نسبت به تمیز کاری و برشکاری احتمالی اقدام گردد.
- در صورت مشاهده آرماتور های رنگ زده ابتدا از سلامت درونی آن اطمینان یافته سپس نسبت به زنگ زدایی توسط یکی از روش های برس زنی یا ماسه پاشی اقدام نمایی تا سطح فولاد تمیز نمایان گردد.
محافظت مضاعف آرماتورها توسط پوشش های مخصوص مقدور خواهد بود.
- در مواردی که آرماتور ها دچار خوردگی وسیع باشند بایستی نسبت به تعویض آن ها اقدام نمود.
پیشنهاد می شود جهت اطلاعات تکمیل تر در خصوص قیمت ارزان و نحوه خرید انواع ترمیم کننده های بتن و پودر ترمیم کننده بتن با واحد فنی شرکت کلینیک بتن ایران تماس حاصل فرمایید یا مشخصات فنی mtosive 1020 مطالعه فرمایید.
✔ مواد ترمیم کننده بتن
بتن مادهی بسیار مقاومی است و اگر تمامی مراحل بتن ریزی و کیورینگ بتن آن به صورت درست و استاندارد انجام شود، دوام بالا و عمری طولانی خواهد داشت. اما با این حال آسیب دیدن بتن جزئی اجتناب ناپذیر در هر سازه ی بتنی است و ممکن است به هر دلیلی پیش بیاید. هرچه مراحل بتن ریزی و نگهداری از آن درست تر و دقیق تر انجام شود، این احتمال کاهش می یابد و به صفر نزدیک می شود. با این حال نباید برای ما رخدادی غیرمنتظره باشد و باید برای ترمیم آن آماده شویم. هر چقدر ترمیم بتن به تاخیر بیفتد، هزینه های لازم برای آن افزایش پیدا می کند و حتی ممکن است سازه ی بتنی به تعویض کامل احتیاج پیدا کند. بنابراین بهتر است تا در هنگام مشاهده ی آسیب دیدگی در بتن، بلافاصله ترمیم آن آغاز شود تا کمترین خسارت را متحمل شویم. در ترمیم بتن از مواد مختلفی استفاده می شود که در ادامه به معرفی آن ها و ویژگی هایی که باید داشته باشند، خواهیم پرداخت.
قیمت ترمیم کننده بتن و قیمت ملات ترمیمی بتن
مواد ترمیم کننده پایه سیمانی
مواد ترمیم کننده پایه سیمانی یکی از معمول ترین موادی است که از آن ها برای ترمیم و نگهداری از بتن استفاده می شود. این مواد مخلوطی شبیه به بتن هستند که از آن ها برای درزگیری و پر کردن ترک های به وجود آمده یا مقاوم سازی بتن استفاده می شوند. هم چنین از انواع خاصی از این مواد در بتن کیورینگ شده و کاملا خشک شده استفاده می شود تا از ورود آب، محلول های خطرناک و گازی به آن جلوگیری شود. آن ها باعث می شوند تا از تخریب و یا خوردگی فولاد موجود در بتن پیشگیری شود. کربناسیون، انجماد و ذوب شدن اب و تخریب سولفاتی از دیگر خطراتی هستند که این مواد از آن ها جلوگیری می کنند.
مواد ترمیم کننده پایه اپوکسی با ویسکوزیته پایین
یکی دیگر از مواد مختلفی که در آزمایش های مختلف، کارآمد بودنش در ترمیم بتن اثبات شده، مواد ترمیم کننده پایه اپوکسی با ویسکوزیته کم می باشد. استفاده از این مواد راحت تر و امن تر از مواد ترمیم کننده پایه سیمانی است و از آن ها می توان با انعطاف پذیری بیشتری استفاده کرد. با این حال آن ها نسبت به مواد ترمیم کننده پایه سیمانی ویسکوزیته کم تری دارند و ممکن است در هنگامی که آن ها را به ترک های موجود در بتن تزریق می کنیم، به خوبی ترک را پر نکنند و نپوشانند. این مواد ترمیم کننده عموما از رزین های اپوکسی به همراه یک کاتالیست یا سخت کننده تشکیل شده اند.
مواد ترمیم کننده سیلان و سیلوکسان
در سال های اخیر سیلان ها و محصولات آن بیشتر مورد توجه قرار گرفتهاند چرا که تاثیر بسیار بالایی بر روند ترمیم بتن دارند و همچنین استفاده از آن ها بسیار آسان تر می باشد. از این مواد بیشتر برای بستن و ترمیم ترک های بسیار نازک در بتن استفاده می شود. همچنین برای جلوگیری از ورود آب به بتن نیز مواد بسیار موثری می باشند. برای ترک های بزرگ تر معمولا از ترکیب سیلان یا سیلوکسان به همراه اپوکسی یا مواد پایه سیمانی استفاده می شود.
روش های ترمیم سازه های بتنی
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید: