اسپیسر میلگرد یا فضا ساز میلگرد چیست

اسپیسر میلگرد یا فضا ساز میلگرد چیست

میلگرد چیست؟

میلگرد یک نوع فلولا است که در سایز های مختلف طراحی و تولید می شود و برای بتن ریزی قابل استفاده می باشد. برای استحکام سازه ها از بتن استفاده می شود. با اینکه بتن مقاومت بالایی دارد ولی در برابر نیروهای کششی و چرخشی مقاومت خوبی ندارد به همین دلیل از میلگرد استفاده می شود. 

انواع میلگرد از نظر ظاهر 

  • میلگرد ساده
  • میلگرد آجدار  
  • میلگرد آجدار پیچیده (کلاف)

انواع میلگرد از نظر مقاومت

  • میلگرد اروپایی
  • میلگرد فولاد کربن 
  • میلگرد اپوکسی پوشش داده شده 
  • میلگرد گالوانیزه 
  • میلگرد فایبرگلاس لیمر (GFRP) 
  • میلگرد فولاد ضد زنگ

هر آنچه که باید درباره اسپیسر میلگرد یا فضاساز میلگرد بدانید

فضاساز میلگرد یا اسپیسر میلگرد (rebar spacer) عنصری در بتن تقویت شده به وسیله فولاد (میلگرد) می ‌باشد که بین سطح بیرونی بتن و میلگرد فضایی ایجاد می ‌کند. هدف از این کار جلوگیری از رسیدن عوامل خورنده به میلگرد می ‌باشد. بدین ترتیب عمر میلگرد و در نتیجه بتن افزایش قابل توجهی می‌ یابد. هم چنین رسیدن رطوبت و هوا به میلگرد باعث می ‌شود تا میلگرد دچار اکسیداسیون یا زنگ زدگی شود. زنگ زدن میلگرد باعث می ‌شود تا نسبت به حالت اولیه ‌اش افزایش حجم پیدا کند و اگر در نزدیکی آن بتن وجود داشته باشد، به بتن نیز تنش وارد می ‌کند و باعث ترک خوردن و آسیب دیدگی بتن می‌گردد. بنابراین اسپیسر میلگرد با به وجود آوردن یک فضای خالی بین بتن و میلگرد، فضا را برای افزایش حجم میلگرد در صورت زنگ زدگی باز می ‌کند.

انواع اسپیسر میلگرد 

اسپیسرها انواع مختلفی دارند و از نظر جنس به دسته‌ های فلزی، بتنی، چوبی و پلاستیکی تقسیم می ‌شوند. از بین این ‌ها انواع فلزی، بتنی و پلاستیکی پر استفاده ‌تر و متداول‌ تر می ‌باشند. اسپیسر بتنی باید فاقد هر گونه تخلخل و منافذی باشد و در آن مواد خورنده وجود نداشته باشد. اسپیسر بتنی باید به دقت ساخته شود و در هنگام تولید کیورینگ آن به صورت کامل و دقیق انجام شود. همچنین نوع بتنی که با آن اسپیسر بتنی ساخته می‌شود با بتن که در بتن ریزی از آن استفاده می‌ شود باید یکی باشد تا ضریب حرارتی و افزایش حجمشان یکسان باشد. هم چنین به این شکل اسپیسر و بتن به خوبی به یکدیگر می ‌چسبند و بین‌شان فاصله ‌ای نمی ‌افتد. مزیت دیگر استفاده از اسپیسرهای بتنی این است که مقاومت بتن افزایش پیدا می‌کند. هم چنین مقاومت بتن در برابر نفوذ آب نیز بالا می ‌رود.
اسپیسرهای فلزی معمولا به صورت مفتول یا میلگردهای خم شده می‌ باشند که از آن‌ ها استفاده می ‌شود. طراحی آن‌ ها باید مناسب و دقیق باشد به طوری که میلگردها به خوبی بر رویشان سوار شوند. میلگرد های فلزی و بتنی به دلیل جنس خاصشان نسبت به نوع پلاستیکی تولیدشان سخت ‌تر و گران‌ تر می ‌باشد.
اسپیسرهای پلاستیکی به دلیل شکل ‌پذیری بالا و تولید آسان ‌تر و همچنین هزینه‌ ی پایین آن‌ها، پرمصرف ‌ترین و متداول ‌ترین اسپیسرهای میلگرد موجود می ‌باشند. از نظر قیمت هم در بازار ارزان ‌ترین هستند. از طرف دیگر اسپیسرهای پلاستیکی به خوبی به بتن نمی‌ چسبند و در نتیجه جزو مواد سازگار محسوب نمی‌شوند. همچنین پلاستیک در بتن صرفا ویژگی ‌ها و استفاده ‌های مکانیکی دارد و از نظر سازه ‌ای هیچ خاصیتی ندارد. هم چنین ضریب حرارتی و ضریب انبساط حرارتی پلاستیک و بتن تفاوت بسیار زیادی با هم دارد که می ‌تواند دردسرساز شود. تولید اسپیسرهای پلاستیکی به صورت انبوه بسیار آسان‌ تر و کم‌هزینه ‌تر می ‌باشد. اسپیسرهای پلاستیکی در برابر کلریدها و دیگر مواد شیمیایی مقاومت زیادی ندارند و به سرعت تسلیم می ‌شوند، در حالی که اسپیسر بتن مقاومت نسبی بسیار بیشتری دارند. همچنین به دلیل آن ناسازگاری و مقاومت کم ‌تر، زمانی که از اسپیسرهای پلاستیکی استفاده می ‌کنیم، مجبوریم نسبت حجمی بیشتری از آن را به نسبت زمانی که از بتن استفاده می ‌کنیم به کار ببریم. البته با این وجود هم چنان پلاستیک از انواع فلزی و بتنیِ اسپیسرها ارزان تر می ‌شود.

اسپیسر میلگرد حرارتی  اسپیسر میلگرد حرارتی 

شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید:

جهت اطلاع از آخرین اخبار، در خبرنامه کلینیک بتن عضو شوید. عضویت در خبرنامه