نحوه انجام عملیات مقاوم سازی استراکچرهای بتنی
پروژه ترمیم و مقاوم سازی پایپ راکها و سازه های بتنی ایستگاه تقلیل فشار
محل پروژه : آبادان
مدت زمان انجام پروژه: 4 ماه
مجموعه عواملی نظیر محیط سولفوره ، رطوبت ، عمر سازه و اکسیداسیون شبکه فولادی گاه مقاومت و پایایی سازه های بتنی را به نحوی کاهش می دهند که ترمیم یا تعمیر بتن بر اساس دستورالعمل های موجود امکان ناپذیر است و سازه ی بتنی نیازمند ترکیبی از فرآیند های مقاوم سازی شامل استفاده از الیاف FRP ، استفاده از بتن جایگزین و افزایش مقطع با استفاده از ژاکت بتنی یا فلزی است. روش انجام عملیات مقام سازی آن هم در محیط در حال بهره برداری به برنامه ریزی دقیق ، مراعات الزامات فنی و ایمنی نیازمند خواهد بود. اشکالات سازه را در تصاویر زیر ببینید.
1 - تخریب بخش های سست پایه ها ، ساپورت ها و سقف بتنی
با استفاده از ابزارهای مناسب ، شامل جک همر های دستی به صورت لایه به لایه نواحی سست بتن ، بخشهایی که بر اثر حمله کلر یا سولفات ها دچار آسیب شده ، ترک ها و خالی کردن پشت آرماتورهای نمایان برداشته شده و سطح پس از شستشو آماده تعمیر می گردد.
2- شبکه گذاری تقویتی و کاشت آرماتور
با کاهش شدید قطر میلگرد های شبکه آرماتور بتن سازه بر اثر اکسیداسیون ، نیاز به تقویت مقطع فولاد در بتن مسلح و افزایش عمومی ابعاد بتنی سازه وجود دارد. بنابراین کلاف بندی شبکه جدید با رعایت رواداری های دوخت بتن جدید به قدیم و کاشت آرماتور با در نظر گرفتن قطر «گوه ی نیرو» و عمق کاشت لازم، صورت می پذیرد.
در کاشت های عمودی می توان از MTO FIX 10 ( ثبت در سامانه ایران کد) ، خمیر 3 جزئی کاشت آرماتور بر پایه رزین اپوکسی و هادنر پلی آمین و تولید شده در کلینیک بتن ایران(مهندسین مشاور مهرآزان پایدار) استفاده کرد. اما بهتر است در کاشت میلگرد به طور افقی و برای پر کردن انتهای حفره از تجهیزات تزریق و چسب کاشت آرماتور کارتریجی 2 جزئی MTO FIX ME عرضه شده توسط کلینیک بتن ایران استفاده نمود.
3- قالب بندی و اجرای بتن جایگزین (حاوی فوق روانکننده بتن و الیاف)
ملات های ترمیم کننده بتن مانند MTOSIVE 1020 محصولی توانمند بر پایه سیمانهای پلیمری اصلاح شده و حاوی الیاف و پودر لاتکس و دارای الانگیشن سطحی بهتر و مقاومت بیشتر نسبت به بتن هستند ، اما به دلیل قطر سنگدانه ها بهتر است در تعمیرات با عمق زیاد از بتن جایگزین و سنگدانه های درشت تر استفاده و در عوض افزودنی های مناسب را مانند فوق روانکننده کربوکسیلاتی MTO BUILD D10 (ثبت شده در سامانه ایران کد) و محصول کلینیک بتن ایران و الیاف PP ( الیاف پلی پروپیلن با طول متوسط 14 میلیمتر) به بتن افزود.
لذا سطح زیر سقف ها و دور پد استالها و پایه ها و فونداسیون های تقویت شده و پوتر های بتنی قالب بندی شده و بتن با عیار بالاتر به همراه افزودنی بتن اجرا می گردد.
4- انجام عملیات ترمیم بتن
ملات آماده ترمیم بتن MTOSIVE 1020 ( ثبت شده در سامانه ایران کد ) و محصول کلینیک بتن ایران ( مهندسین مشاور مهرآزان پایدار) با داشتن خواصی مانند مقاومت فشاری مناسب و چسبندگی و انعطاف خوب به همراه چسب پیوندی اپوکسی 2 جزئی MTOBOND 1800 (ثبت در سامانه ایران کد ) و محصول کلینیک بتن ایران در یک یا چند لایه اجرا می شود.
در زیر سقف اجرای ترمیم لایه به لایه و به روش شات صورت گرفته و سپس نرمه کشی می گردد. برای محاسبه حجم مواد ترمیم کننده و چسب فرمول ساده ای وجود دارد. به ازای هر متر مربع مساحت ترمیم 1 کیلوگرم چسب اپوکسی و برای هر متر مربع ترمیم بتن به ضخامت 1 سانتیمتر به 20 کیلوگرم ترمیم کننده نیاز خواهیم داشت.
5- اجرای لایه FRPکربن
پس از اطمینان از خروج آب اشباع از بتن ترمیم شده و برای حصول اطمینان از عملکرد اعضای کششی بانند تیر های بتنی در استراکچر ترمیم شده ، یک لایه FRP کربن بر روی سطح تیرهای سازه بتنی اجرا می گردد. بالا رفتن ظرفیت کششی عضو مذکور از واپاشی بتن – مخصوصا در یک سوم اتصالات تکیه گاهی – جلوگیری خواهد کرد.
6- پایان عملیات اجرایی
با اتمام مجموعه مراحل فوق کار مقاوم سازی پایان یافته و سازه بتنی مقاوم و ترمیم شده آماده تحویل به کارفرماست. در زیر نمونه هایی از قبل و بعد وضعیت سازه را مشاهده می کنید.