هیدراسیون بتن|هیدراتاسیون بتن|هیدراته شدن بتن
ترکیب شیمیایی سیمان با آب را هیدراسیون سیمان می نامند. بلافاصله پس از مخلوط شدن سیمان با آب، خمیری تشکیل می شود كه در آن حفره های واقع بین ذرات سیمان مرتبط با یکدیگر هستند و به وسیله آب پر شده اند. این آب که دارای حالت نسبتا پخش شده ایست بنام آب مویین موسوم است.
ماده ی مورد نظر ما خمیر سیمان است كه با اختلاط آب و پودر سیمان ماده ی چسباننده ای می شود. در واقع سیلیکات ها و آلومینات های سیمان در مجاورت آب محصولی هیدراسیونی را تشکیل می دهند كه كم كم با گذشت زمان جسم سختی به وجود می آید. دو ترکیب عمده ی سیلیکاتی سیمان یعنی C3S و C2S عوامل عمده ی سخت شدن سیمان هستند و عمل هیدراسیون روی C3S سریعتر از C2S انجام می گیرد. C3S در 4 هفته اولیه و C2S پس از آن مقاومت سیمان را ایجاد می کنند. نقش این دو ترکیب در مقاومت سیمان پس از یکسال تقریبا مساوی می شود.
✔ هیدراسیون چیست ؟
هیدراسیون یا هیدراتاسیون ترکیبات سیمان گرما زا است و به میزان حرارتی كه در هر گرم از سیمان هیدراته در اثر هیدراسیون بتن در دمای معینی تولید می گردد، حرارت هیدراسیون گفته می شود. حرارت هیدراسیون بستگی به ترکیب شیمیایی سیمان دارد.
✔ نرمی سیمان،عاملی موثر بر هیدراسیون بتن:
هیدراسیون از سطح ذرات سیمان شروع می شود و مساحت تمامی سطح سیمان در هیدراسیون شركت دارند. بنابراین نرخ هیدراسیون بستگی به ریزی سیمان دارد و برای كسب مقاومت سریعتر نیز، نیاز به سیمان نرم تر یا ریزتر می باشد. اما باید توجه داشت كه همیشه یك سیمان نرم از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نیست. زیرا هزینه ی آسیاب کردن و اثرات بیش از حد نرم بودن سیمان بر خواص دیگر آن مانند نیاز بیشتر به گچ برای تنظیم گیرش، کارایی بتن تازه و سایر موارد نیز باید مد نظر باشد.
✔ گیرش (سخت شدگی) سیمان :
وقتی پودر سیمان با مقدار مناسبی آب مخلوط می شود تبدیل به خمیر نرمی می شود كه در اثر مرور زمان حالت خمیری خود را از دست می دهد و به جسم سختی تبدیل می شود. گیرش و سخت شدن خمیر سیمان نتیجه ی یک سلسله واکنش های همزمان و پی در پی بین آب و اجزای تشکیل دهنده ی سیمان است. گیرش سیمان با درجه حرارت و رطوبت محیط اطراف تغییر میکند. زمان گیرش سیمان به دو مرحله تقسیم می شود که عبارتست از گیرش اولیه و گیرش نهایی. بعد از گیرش نهایی سختی و مقاومت خمیر سیمان مرتبا افزایش می یابد. جهت اطلاع از قیمت و نحوه خرید بتن می توانید با کارشناسان کلینیک بتن ایران در ارتباط باشید .
✔ افزودنیهای کنترل کنندهی هیدراسیون
افزودنیهای کنترل کنندهی هیدراسیون در اواخر دهه 1980 میلادی معرفی شدند. این مواد از دو بخش شیمیایی تشکیل شدهاند:
1) قسمتی که فرایند واکنش هیدراسیون مواد سیمانی را به تاخیر میاندازد یا به طور کلی متوقف میکند؛ 2) قسمتی که فرایند هیدراسیون را از حالت کند شده یا متوقف شده به حالت عادی باز میگرداند (فعال کننده). قسمت اول میتواند واکنش هیدراسیون را تا 72 ساعت به حالت تعلیق در بیاورد و فعال کننده درست پیش از عملیات بتنریزی به بتن اضافه میشود. به طور مثال این افزودنیهای بتن در تراک میکسرها اضافه میشود تا در طول حمل و نقل بتن، هیدراسیون صورت نگیرد و بتن سفت نشود. هنگام رسیدن بتن به محل پروژه، فعال کننده به آن اضافه میشود تا بتوانند از آن در محل استفاده کنند.