ترک های هوازدگی (تاثیر عوامل جوی)
فرآیندهای هوازدگی و تاثیر عوامل جوی که می توانندباعث ایجاد ترک خوردگی شوند شامل یخ زدگی و آب شدگی متوالی، تر و خشک شدن متوالی و سرد و گرم شدن می باشند.
بتن از هر نوعی که باشد دارای تخلخل است، و فقط ضریب تخلخل (مقدار خلل و فرج) ممکن است کم یا زیاد باشد، بنابراین قابلیت جذب آب نیز به همین نسبت متفاوت است. هنگامی که بتن به درجه حرارت یخ زدگی می سرد، رطوبت، یخ زده و منبسط خواهد شد و نتیجه آن ایجاد یک فشار هیدرولیکی است که تمایل به ایجاد ترک در سطح بتن دارد. سایر فرآیندهای هوازدگی که ممکن است باعث یجاد ترک در بتن شوند، تر و خشک شدن متوالی و گرم و سرد شدن متوالی هستند. اگر تغییر حجم زیاد باشد ترک ایجاد خواهد شد. (مشابه ترک های ناشی از انقباض خشک شدن و ترک های ناشی از تنش های حرارتی).
شکل 153- اضمحلال قرنیز بتنی پل | شکل 154- اضمحلال بتن در لبه پیاده رو |
ترک های موزاییکی (پوست سوسماری)
این نوع ترک در سطح رویه بتن و در ناحیه ای با شکل های نامنظم و کوچک ایجاد می شود. این ترک ها در اعضای سالم بتنی اثر نمی کنند و در محل خود باعث وخیم تر شدن و بدتر شدن وضعیت عضو بتنی نمی شوند. این ترک ها در داخل ضخامت پوسه و در محل حبابی که پس از بتن ریزی در سطح بتن ظاهر می شود و باعث متخلخل شدن سطح بتن می گردد (Laitance) و در جایی که حجم آب زیاد بوده و افت بتن وابستگی زیادی به لایه های درونی بتن دارد رخ می دهند. این ترک ها معمولا در محل های زیر رخ می دهند:
- در روی لایه های سطوح شناور یا بالای سطوح ماله کشی شده در دال های بتنی
- در سطوح بتنی شکل داده شده
اینطور پذیرفته شده ایت که این ترکها در نتیجه تنش های کششی سطحی ناشی از افت و انقباض بتن در لایه ی Laitance در معرض توده ی بتن، که از جنبش های ناشی از تغییر رطبت ناشی می شوند ایجاد می شوند. بنابراین این ترک ها پدیده ی وابسته به سن و عمر سازه نبوده ولی موقعی که هر یک از شرایط بحرانی رخ دهد، ایجاد می شوند.
باید از استفاده از مخلوط های بیش از اندازه مرطوب پرهیز نمود. مخلوط های پر سیمان ممکن است در سطح لایه ی Laitance بدلیل حرکت های ناشی از تغییر رطوبت منجر به ایجاد ترک موزاییکی بخصوص بالای سطح ویبره شده یا روی سطح ماله کشی شده شوند. اگر مدت زمان ویبره زدن طولانی باشد، لایه سطحی بتن خیلی پرمایه و مرطوب شده و ترک های موزاییکی رخ خواهند داد.
شکل 155- پانل های دال بتنی (ترک های نقشه ای یا موزاییکی)
وجود خطاهایی در حین ساخت با ترکیب تنش ها در حین حمل و استفاده، یکی از مهمترین دلایل ترک خوردگی در اعضای بتنی پیش ساخته است. این ترکها ممکن است در شکل های متفاوت، ابعاد و موقعیت های مختلفی در اعضا ایجاد شوند. شکل های 156 و 157 برخی از الگوهای این ترک ها را نشان می دهد.
شکل 156- ترک های ساخت و در حین حمل در ضو بتنی پیش ساخته
شکل 157- ترک های ساخت و در حین حمل در عضو بتنی پیش ساخته