چسب اپوکسی چیست؟
اپوکسی با پلیمردار کردن یک مخلوط دو جزیی که از رزین و سخت کننده تشکیل شده است، ساخته می شود. وقتی رزین با یک کاتالیزور ترکیب می شود، فرآیند پخت آغاز می شود. پخت فرآیند است که زنجیره ی مولکولی، منجر به یک واکنش حرارت زاد می شود. پیوند کووالانسی بین گروه اپوکسی و رزین و آمینه های سخت کننده، یک ترکیب به وجود می آورد که منجر به تثبیت و قدرت اپوکسی می گردد. کاربرد چسب اپوکسی برای تعمیرات بتنی و اتصال بتن به بتن، فولاد و سنگ استفاده می شود.
چسب رزین چیست؟
رزین یک نوع ترکیب آلی و چسبنده می باشد که هم به صورت طبیعی و هم به صورت مصنوعی موجود می باشد. چسب رزینی و ماده رزین در شرایط خاص سف و سخت می شود. تفاوت رزین مصنوعی و طبیعی در نحوه ی ساخت و خواص شیمیایی آن است. رزین طبیعی از پوست درختان تشکیل می شود. ساخت چسب رزین؛ با پیشرفت تکنولوژی رزین طبیعی تبدیل به پلمیر شد و رزین های مصنوعی تشکیل شدند. رزین های مصنوعی خود دارای انواع و کاربرد های متنوعی می باشند.
هر آنچه که باید درباره چسب رزین اپوکسی بدانید
رزین اپوکسی (به انگلیسی Epoxy Resin) یا چسب رزین نوعی متریال متشکل از ماده ی شیمیایی دو جزئی است که از ترکیب رزین اپوکسی و هاردنر بتن تشکیل می شود، از دیگر ویژگی های این ماده شیمیایی می توان به مقاومت شیمیایی بالای آن در محیط های خورنده، اسیدی و قلیایی اشاره کرد. هم چنین این ماده استحکام کششی، فشاری و خمشی بسیار بالایی را این متریال داراست. رزین اپوکسی یا چسب رزین عایق الکتریسیته و دارای مقاومت حرارتی بالایی نیز می باشد و ویژگی های خود را درجه حرارت ۱۰۰ درجه سانتی گراد حفظ می کند. چسب رزین اپوکسی پرکاربرد ترین رزین مصرفی در کارهای مربوط به مقاوم سازی بتن با FRP یا الیاف پلیمری می باشد. در واقع می توان گفت که این ماده بیشترین مصرف را در تولید چسب رزین کامپوزیت های FRP دارا می باشد. البته بالا بودن هزینه ی اپوکسی باعث می شود تا حجم مصرف آن در محصولاتی همچون کامپوزیت ها کم باشد. بسیاری از قطعات کامپوزیتی از جنس پلیمرهای کربنی، شیشه ای یا آرامید که با رزین اپوکسی ترکیب شده اند، جای آلیاژهای فلزی و کامپوزیت های پلی استر را گرفته اند.
چسب اپوکسی حرارتی
✔ ویژگی های مکانیکی چسب رزین اپوکسی
ویژگی های مکانیکی بسیار خوب رزین های چسب اپوکسی باعث شده تا این چسب بر بسیاری از مواد مشابهش برتری قابل ملاحظه ای داشته باشد. مقاومت کششی این ماده بین ۶۰ تا ۸۰ مگاپاسکال، مقاومت خمشی آن بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ مگاپاسکال و مقاومت برشی آن بین ۳۰ تا ۵۰ مگاپاسکال است که نشان از مقاومت بسیار فوق العاده ی آن دارد. در برابر تغییر دما و شرایط مختلف تنها ۲تا ۵ درصد تغییر طول می دهد. این رزین اگر تحت فشار بار خارجی قرار گرفته باشد تا دمای ۲۹۰ درجه سانتی گراد تغییر شکل نمی دهد. به طور کلی، کامپوزیت های FRP که به وسیله ی رزین اپوکسی تولید می شود، دارای کیفیت بسیار بهتری نسبت به موارد مشابه می باشند. برای بالا بردن مقاومت رزین در برابر حرارت و بالا بردن کیفیت نهایی آن معمولا پلیمریزاسیون آن در زمانی حدود ۱۰ ساعت و در دمایی بین ۵۰ تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد صورت می گیرد. این رزین ها در گرانروی های مختلف در دسترس هستند و همچنین هاردنرهای مختلفی برای آن وجود دارد. استفاده از رزین های اپوکسی به جای پلی استرها مقاومت بیشتری را به سازه های بتنی می بخشد. هم چنین مقاومت آن در برابر محیط های قلیایی و اسیدی باعث می شود تا بتن در برابر مواد شیمیایی مقاومت بیشتری داشته باشد. ویژگی های مکانیکی این رزین ها تا دما ۱۰۰ درجه سانتی گراد تغییری نمی کند و از آن دما به بعد است که تغییرات ویژگی های مکانیکی آغاز می شود.
یکی دیگر از مزایای مهم و خوب رزین های اپوکسی این است که در فرایند ساخت آن هیچ گونه ماده ی سمی به آن اضافه یا تولید نمی شود که در مقایسه با ماده های مشابه که سمی هستند، امنیت بیشتری را برای کار کردن با آن به وجود می آورد. رزین اپوکسی قابلیت این را دارد که به سطوح بتنی یا فولادی به خوبی بچسبد.
خرید چسب اپوکسی
هزینه و قیمت رزین اپوکسی
در مقابل قیمت و هزینه ی بالای آن موردی است که اغلب به عنوان یکی از معایب رزین اپوکسی ذکر می شود. همچنین شکل پذیر نبودن زیاد و بالا بودن احتمال ترک خوردگی از دیگر موارد منفی موجود در این ماده است.
داشتن ویژگی های مکانیکی خوب رزین های اپوکسی باعث شده است تا این چسب بر بسیاری از مواد مشابه اش برتری قابل ملاحظه ای داشته باشد. در ساخت مواد با مقاومت بالا استفاده ی گستردهای صورت بگیرد. این ماده در هنگام مصرف به خوبی به سطح مصرف خود می چسبد و میزان چسبندگی آن فوق العاده بالا و با دوام می باشد. مقاومت بالای آن در برابر شرایط محیطی مختلف، خصوصا مقاومت بالا در محیط های خورنده، اسیدی یا قلیایی باعث شده است تا کاربرد های گوناگونی در صنایع مختلف از جمله صنعت کامپوزیت سازی داشته باشد. استحکام بالای آن و مقاومت کششی و فشاری بالای آن نیز به ما کمک می کند تا بتوانیم در پروژه های ساختمانی با خیالی آسوده از این ماده شیمیایی استفاده کنیم. علاوه بر این که در برابر تغییرات دما مقاومت بالایی دارد، این ماده عایق حرارتی نیز هست و باعث می شود زمانی که از آن در کامپوزیت ها استفاده می کنیم، کامپوزیت هایی عایق شده در برابر حرارت داشته باشیم. به این صورت با استفاده از این کامپوزیت ها در ساختمان ها، عایق سازی به صورت کامل انجام می گیرد و در مصرف انرژی نیز صرفه جویی به عمل می آید.
✔ مشخصات فیزیکی و مکانیکی رزین اپوکسی
چگالی چسب رزین بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب می باشد، عددی که نشان می دهد این ماده کمی از آب (با چگالی ۱۰۰۰ کیلوگرم بر متر مکعب) سنگین تر است. مدول الاستیسیته آن بین ۳ تا ۵ گیگاپاسکال است و مقاومت کششی آن بین ۶۰ تا ۸۰ مگاپاسکال است که عدد نسبتا بالایی است. مقاومت خمشی آن نیز بین ۱۰۰ تا ۱۵۰ مگاپاسکال است و مقاومت برشی آن نیز بین ۳۰ تا ۵۰ مگاپاسکال می باشد. ضریب تغییر طول نهایی آن بین ۲ تا ۵ درصد است.
کاربرد چسب رزین
✔ کاربردهای چسب رزین اپوکسی
رزین ها و چسب رزین اپوکسی علاوه بر کاربرد در صنایع کامپوزیت سازی، در صنایع پیشرفته دیگری هم چون هواپیماسازی و صنایع فضایی و دفاع نیز کاربردهای فراوانی دارند. با این حال بیشتر مصرف از چسب های رزین اپوکسی در کارهای مقاوم سازی سازه های بتنی به وسیله ی FRP و کارهای وابسته به آن است. چسب رزین در ویسکوزیته های مختلف در دسترس می باشد و هاردنر بتن مختلفی نیز برای آنها وجود دارد که باعث می شود شرایط استفاده از آن ها مختلف باشد و ما بتوانیم بر اساس شرایط و نیاز خود دست به انتخاب مناسبی بزنیم. رزین های اپوکسی بسیار قوی تر و مستحکم تر از پلی استرها و وینیل استرها می باشند و برای تقویت و ترمیم سازه های بتنی بیشتر از رزین اپوکسی استفاده می شود. اپوکسی ها در دماهای نزدیک به ۳۰۰۰ درجه پخته می شوند و همین موضوع باعث می شود تا مقاومت بسیار بالایی در برابر حرارت داشته باشند. دمای پخت اپوکسی ها می تواند افزایش یابد و این بدان معنی است مقاومت آن ها در برابر حرارت بیشتر و بیشتر نیز خواهد شد.
از کاربردهای مختلف رزین اپوکسی میتوان به ساخت مخازن پرفشار، ساخت اعضای سازهای با مقاومت بالا، جلیقه های ضد گلوله، کارخانه های هواپیما سازی، صنایع الکترونیکی، عمرانی و غیره اشاره کرد. همچنین از این ماده ی شیمیایی می توان در پوشش سطوح و کفپوشها، کف سازی صنعتی، لاینینگ مخازن و کانالها استفاده کرد.
✔ مزایای چسب رزین اپوکسی
رزین اپوکسی خصوصیات مکانیکی بی نظیری دارد. مقاومت کششی، مقاومت خمشی، مقاومت فشاری و مقاومت آن در برابر ضربه بسیار بالاست و از این نظیر در بین مواد مشابه خودش بی نظیر است. مقاومت حرارتی آن بسیار بالاست و ویژگی های یک کامپوزیت ساخته شده توسط رزین اپوکسی تا حرارت ۱۰۰ درجه سانتی گراد بدون تغییر باقی می ماند. به علاوه این که این ویژگی ها بدون نظر گرفتن افزودنی های بتن هستند که می تواند به آن اضافه شود. دایره بسیار وسیعی از افزودنی های شیمیایی مختلفی وجود دارد که می توان آن ها را به رزین اپوکسی اضافه کرد و همین مشخصات بسیار خوب آن را ارتقا داد.
مقاومت حرارتی رزین اپوکسی
شما می توانید برای دریافت اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید: