میلگردهای FRP

میلگردهای FRP

میلگرد FRP نوعی محصول کامپوزیتی (ترکیبی) است که به مرور در حال جایگزین شدن میلگردهای فولادی معمول در صنعت ساختمان سازی می‌باشد.  این نوع میلگردها بر خلاف نوعی فولادی که ممکن است با زنگ زدن یا خوردگی مشکلاتی را برای بتن به وجود بیاورند، به هیچ عنوان زنگ نمی‌زنند و در برابر خوردگی مقاوم هستند. هم چنین در جاهایی که به علت مجاورت با میدان‌های الکتریکی یا مغناطیسی نمی‌توانیم از میلگردهای فولادی استفاده کنیم، میلگردهای FRP بهترین گزینه برای مسلح کردن بتن هستند.

میلگردهای FRP بر پایه نوع الیاف به کار رفته در پلیمر و نحوه‌ی تولیدشان به دسته‌های زیر تقسیم می‌شوند:

  • میلگردهای FRP شیشه‌ای یا Glass Fiber Reinforced Polymers Rebars یا GFRP
  • میلگردهای FRP کربن یا Carbon Fiber Reinforced Polymers Rebars یا CFRP
  • میلگردهای FRP آرامید یا Aramid Fiber Reinforced Polymers Rebarss یا AFR

فناوری FRP، محصولات پلیمری و کامپوزیت در دهه‌ی ۱۹۶۰ میلادی معرفی شدند. اما پیشرفت‌های صنعت پلیمر در سال‌های اخیر راه را برای ورود میلگردهای FRP به صنعت هموار کرده است. به خصوص در پنج سال اخیر با سرعت و شتاب بالایی، استفاده از میلگردهای FRP گسترش یافته است. استفاده از این میلگردها ابتدا به صورت آزمایشی در سازه‌های دریایی و یا نزدیک به دریا صورت گرفت. این آزمایش‌ها همگی موفقیت آمیز بود و نتایج مثبتی را در پی داشت. با این حال تحقیقات برای بهبود بیشتر این میلگردها همچنان ادامه دارد.

به صورت کلی می‌توان گفت که از میلگردهای FRP در جاهایی استفاده می‌شود که بیم آن می‌رود که میلگردهای فولادی به خاطر شرایط پیچیده‌ی محیطی دچار خوردگی و آسیب دیدگی شوند. هم چنین از این میلگردها می‌توان در مسلح کردن بتن‌هایی که کار بتن ریزی آن‌ها قبلاً انجام شده نیز استفاده کرد.

استفاده از میلگردهای FRP برای مسلح کردن بتن، طول عمر بتن را افزایش می‌دهند. خود این موضوع باعث می‌شود تا از جنبه‌های مختلفی برای پروژه صرفه جویی شود. به همین دلیل است که در سال‌های اخیر، بخش عظیمی از بودجه‌های تحقیقاتی عمرانی صرف زمینه‌های مربوط به FRP شده است. این میلگردها جایگزین مناسبی برای میلگردهای فولادی در محیط‌های با خوردگی بالا هستند. آن‌ها از ترکیب الیاف FRP و یک پوشش رزینی ساخته می‌شوند. به همین دلیل به آن میلگرد کامپوزیتی FRP می‌گویند. زیرا هم ترکیبی از دو ماده‌ی مختلف است و هم در آن از الیاف FRP استفاده شده است. یکی از اصلی‌ترین مزیت‌های این نوع میلگردها آن است که قیمت و هزینه‌شان نسبت به میلگردهای فولادی بسیار پایین تر است. آرماتورها یا میلگردهای FRP با افزایش میرایی در سازه‌ی ساختمان، مقاومت آن را در برابر ارتعاشات ناشی از زلزله یا تجهیزات صنعتی افزایش می‌دهد و باعث مقاوم سازی ساختمان می‌شود.

رفتار میلگردهای کامپوزیتی FRP کاملاً الاستیک می‌باشد. این رفتار الاستیک تا لحظه‌ی که فشار وارد بر آن در حد گسیخته شدن زیاد شود ادامه دارد. مقاومت آن‌ها در مقایسه با آرماتورهای فولادی بسیار بیشتر است. کرنش الاستیک آن‌ها نیز به همین نسبت از فولاد بسیار بیشتر می‌باشد. مدول الاستیسیته یا کشسانی میلگردهای FRP به نوع پلیمر و رزین به کار رفته در آن‌ها بستگی دارد. همچنین با توجه به این متغیرها، شکل ظاهری این میلگردها می‌تواند متفاوت باشد.


جهت اطلاع از آخرین اخبار، در خبرنامه کلینیک بتن عضو شوید. عضویت در خبرنامه