سیمان یکی از به عنوان یکی از مواد تشکیلدهندهی بتن، نقش مهم در ایجاد ویژگیها و خصوصیات مختلف برای آن داراست. امروزه انواع بسیار زیادی از سیمان تولید میشود که هر کدام مختص یک یا چندین هدف میباشد. بنابراین بسیار ضروری است که با انواع سیمان و ویژگیهای هر کدام آشنایی لازم را داشت.
انواع سیمان: در این نوشتار به معرفی ۱۲ نوع از سیمانهای رایج میپردازیم که عبارتند از:
- سیمان زود سخت شونده
- سیمان تندگیر
- سیمان با تولید حرارت کم
- سیمان با مقاومت سولفاتی بالا
- سیمان تشکیل شده از سرباره کوره
- سیمان با آلومینای بالا
- سیمان سفید
- سیمان رنگی
- سیمان پوزولانی
- سیمان هوازا
- سیمان منبسط شونده
- سیمان هیدروگرافیک
۱. سیمان زود سخت شونده
سیمان زود سخت شونده (Rapid Hardening Cement) سیمانی است که در همان روزهای اولیهی ترکیبش با آب به سرعت سفت میشود و مقاومت کسب میکند. این سیمان از لحاظ ویژگیهای دیگر شبیه سیمان پرتلند معمولی است. این سیمان دارای مقدار C3S بیشتری نسبت به دیگر سیمانهاست که همین موضوع باعث میشود تا سرعت کسب مقاومت آن بالاتر باشد.
مقاومت کسب شده توسط این سیمان در ۳ روز اول مشابه مقاومت کسب شده توسط سیمان پرتلند معمولی در ۷ روز اول با نسبت آب به سیمان مشابه میباشد. به علاوه این که استفاده از این سیمان میتواند سرعت ساخت و ساز را افزایش و هزینههای پروژه را کاهش دهد.
۲. سیمان تندگیر
فرق میان سیمان تندگیر (Quick Setting Cement) و سیمان زود سخت شونده آن است که گیرش آن نسبت به سیمان معمولی سریعتر است؛ اما میزان مقاومت کسب شده توسط آن مشابه سیمان معمولی است. در حالی که سیمان زود سخت شونده، کسب مقاومتش هم سریعتر است. استفاده از سیمان تندگیر برای بتنریزی در آبهای ساکن یا جاری معمول و مرسوم است.
۳. سیمان با تولید حرارت کم
با کاهش آلومینات در سیمان به زیر شش درصد و افزایش نسبت C2S در آن، سیمان کم حرارت (Low Heat Cement) تولید میشود. استفاده از این سیمان برای پروژههایی که بتنریزیهای عظیمی دارند، همانند سدهای بتنی معمول است، چرا که تولید حرارت در چنین پروژههایی بسیار بالاست و میتواند مشکلساز باشد.
همچنین این سیمان نسبت به سولفاتها مقاومت بیشتری دارد (در مقایسه با سیمان معمولی) و زمان گیرش اولیهی آن نیز طولانیتر است.
۴. سیمان مقاوم در برابر سولفاتها
با استفاده از این سیمان احتمال و خطر حملات سولفاتی تا حد زیادی کاهش مییابد؛ از این رو هنگامی که فنداسیون بر روی خاکی با مقدار بالای سولفات بنا میشود، از این نوع سیمان استفاده میشود. در این سیمان میزان C3A و C4AF نسبت به سیمان معمولی کاهش داشته است.
همچنین در پروژههایی که بتن در آن در معرض آب دریا قرار دارد نیز از این سیمان استفاده میشود.
۵. سیمان تشکیل شده از سرباره کوره
این نوع سیمان با جایگزینی ۶۰ درصد از کلینکرهای سیمان با سربارهی کوره تولید میشود و تمام ویژگیهایش تقریباً شبیه سیمان پرتلند معمولی است. از این سیمان برای کاهش هزینهها و اهداف اقتصادی استفاده میشود.
(ادامه دارد)