روش های عمل آوری بتن پیش ساخته
روش های عمل آوری بتن پیش ساخته

بتن پیش ساخته چیست؟

بتن پیش ساخته یک فرآورده ساختمانی محسوب می شود که به صورت پیش ساخته طراحی و تولید می گردد. در این روش بتن توسط ریخته گری بتن در یک قال یا فرم قابل استفاده مجدد است که در یک محیط کنترل می شود و محل ساخت و ساز پروژه منتقل می گردد و اجرا و نصب می شود. در این مقاله سعی داریم شما را با روش های عمل آوری بتن پیش ساخته آشنا کنیم. 

مزایای استفاده از بتن پیش ساخته

  • صرفه جویی در زمان 
  • عدم اجرا بتن در محل پروژه 
  • عدم نیاز به نیرو متخصص برای اجرا 
  • عدم وجود محدودیت فصلی برای اجرای پروژه

انواع بتن پیش ساخته

  • قطعات دیوارهای پیش ساخته بتنی مشبک
  • قطعات بتنی دال یا دال
  • قطعات پیش ساخته سفارشی
  • دیوار محوطه
  • تولیدات قطعات استاندارد 

بررسی انواع روش های عمل آوری بتن پیش ساخته 

استفاده از قطعات پیش ساخته بتنی در پروژه های عمرانی به علت مزایای فراوانی از قبیل سرعت بالای اجرا و کنترل کیفیت مناسب تر؛ بطور چشم گیری در حال افزایش می باشد این قطعات در بخش های مختلف از قبیل قسمت های سازه ای و غیر سازه ای ساختمان ها تا قطعات بتنی کنترل ترافیک و مبلمان و محوطه سازی شهری در حال تولید و استفاده می باشند. حجم بالای درخواست ها و الزامات سخت گیرانه استانداردهای موجود سبب گردیده تا روش های سنتی تولید این قطعات جای خود را به روش های مدرن و صنعتی بدهند.
در روش صنعتی به علت سرعت بالای تولید به وسیله دستگاه های تمام یا نیمه اتوماتیک حجم بالایی از تولیدات را خواهیم داشت که برای رسیدن به کیفیت مناسب این تولیدات نیاز به رعایت نکات اجرای بتن و فنی زیادی باتوجه به روش تولید می باشیم. برای ساخت قطعات پیش ساخته بتنی سبک روش های مختلفی از جمله روش سنتی قالب باز و روش پرسی تر و روش پرسی خشک وجود دارد. دو روش ویبره پرس خشک (فشاری خشک) (ویبره پرس) و پرس تر (وت پرس) بیشترین کاربرد را در تولید صنعتی قطعات بتنی پیش ساخته از قبیل جدول و کفپوش های بتنی دارند. هرکدام از این روش ها دارای مزایا و معایبی می باشد که در نهایت تولید کننده باتوجه به شرایط موجود یکی از این روش ها را انتخاب می کند.
در روش فشاری تر، بتن با سطح کارایی خمیری شل یا بالاتر (اسلامپ بالاتر از 140 میلیمتر) تولید شده، در قالب ریخته و متراکم می گردد. سپس آب اضافی از سطوح آن مکیده و توسط صفحات جاذب آب، جذب می گردد و همزمان با خروج آب با اعمال نیروی 200 تن همراه ویبره، بتن متراکم و فشرده می گردد تا فضای خالی ایجاد شده در اثر خروج آب تا حد امکان کم گردد. از مهم ترین و اصلی ترین ویژگی های قطعات بتنی تولید شده به این روش می توان به ظاهر، دوام و مقاومت مناسبتر نسبت به سایر روش ها اشاره کرد. محدودیت اصلی در تولید به این روش سرعت پایین و هزینه بالاتر نسبت به روش فشاری خشک می توان اشاره کرد.
در روش فشاری خشک، بتن با سطح کارایی خیلی سفت تا خیلی خشک که بتنی با اسلامپ صفر می باشد، در قالب ریخته و با فشار متراکم می شود. یکی از مزایای روش فشاری خشک، سرعت اجرا و خروج قطعه از قالب بلافاصله پس از جایدهی و تراکم است که عدم نیاز به تعداد زیادی قالب را به دنبال دارد. همچنین نسبت آب به سیمان پایین در بتن های مورد استفاده در این روش، بهبود کیفیت بتن را سبب می گردد رسیدن به تراکم مطلوب به علت استفاده از بتن با اسلامپ صفر و زمان محدود تراکم از محدودیت های اصلی در این روش می باشد. یکی از پرکاربرد ترین قطعات بتنی که می تواند به روش فشاری خشک تولید شود، کفپوش های بتنی می باشد. که این کفپوش ها با کاربردهای مختلف ترافیکی و غیر ترافیکی در ابعاد و اشکال مختلف به این روش تولید می گردند.
دستیابی به ویژگی های مقاومتی و دوامی مطلوب در قطعات بتنی می تواند نتیجه ی عوامل مختلفی باشد؛ از جمله مصالح مناسب، طرح اختلاط صحیح و رعایت اصول فنی در ساخت، حمل، جایدهی و عمل آوری.
همان گونه که ذکر شد عمل آوری یکی از مراحل تاثیرگذار برروی مشخصات بتن سخت شده می باشد. برای دستیابی به بتنی با کیفیت خوب و مطلوب، باید عملیات بتن ریزی را با عمل آوردن آن در محیطی مناسب و در طول مراحل سخت شدن بتن دنبال نمود. واژه عمل آوردن به سلسله اقداماتی گفته می شود که برای تکمیل و پیشرفت هیدراتاسیون سیمان، و بنابراین به منظور افزایش مقاومت بتن با عمل آوری، مورد استفاده قرار گرفته و به مرحله اجرا در می آید. 

کفپوش بتنی پیش ساختهکفپوش بتنی پیش ساخته 

روش های عمل آوری بتن 

روش ها و مواد متعددی را می توان برای عمل آوری بتن (کیورینگ) به کار برد که برخی از آن ها به شرح ذیل می باشد:

  • عمل آوری توسط آب
  • عمل آوری با عایق (پوشش های نفوذ ناپذیر)
  • عمل آوری در حرارت های زیاد- عمل آوری با بخار در فشار کم
  • عمل آوری در حرارت های زیاد- عمل آوری با بخار در فشار زیاد (اتوکلاوکردن) 

انتخاب روش مناسب عمل آوری، یکی از دلایل مهم جهت رسیدن به بتن سخت شده ی با مقاومت و دوام مطلوب می باشد. از این رو مقایسه روش های عمل آوری می تواند اطلاعات مفیدی را در این انتخاب در اختیار ما قرار دهد.

کفپوش های بتنی پیش ساخته پرسیکفپوش های بتنی پیش ساخته پرسی

شما می توانید برای دریاف ت اطلاعات بیشتر از دیگر مقالات ما بازدید نمایید:

جهت اطلاع از آخرین اخبار، در خبرنامه کلینیک بتن عضو شوید. عضویت در خبرنامه